ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vojenská kuchyně září čistotou a v poli zvládne i štrúdl pro 150 vojáků

08.04.2021
Je libo svíčkovou, guláš nebo panna cottu? Kuchaři 15. ženijního pluku umí uvařit prakticky všechno, co si žaludek poručí. Třeba i knedlík v barvě trikolory.
Foto: acr.army.cz
Vojenská kuchařina není ale žádná legrace a vyžaduje spoustu dovedností. "Je to hlavně o plánování, kalkulaci a až na závěr o přípravě jídla. Než vyrazíte na cvičení, musíte předem vybrat jídelníček, objednat potřebné suroviny a nachystat veškeré nádobí a mašiny navíc. Nemluvě o kontrole techniky, ve které se vaří - tedy Varny nebo POKU, polní kuchyně," upřesňuje velitel hospodářského družstva roty logistiky 152. ženijního praporu rotný Petr Novák.

Vojenští kuchaři vaří většinou ve Varnách. Jde o dva dveřmi spojené ISO kontejnery, pod nimiž jsou septiky. "S kuchyní jste vlastně ve vzduchu, takže je všechno náročnější. Musíte pořád běhat nahoru a dolů, a když je bahno, může to lehce podklouznout. Takže naše práce vyžaduje i dobrou fyzičku," doplňuje Novák.

Čistota na prvním místě

Pro každého kuchaře je při vaření zásadní dodržování přísných hygienických nařízení. "Máme například prkénka zvlášť na syrovou zeleninu, na vařené a syrové maso; stejně tak i různé nože. Vše musíme mít označené. Nesmíme vyklepávat vajíčka v místnosti, kde vaříme," nastiňuje jen zlomek pravidel rotný Roman Jakubčík z provozní čety 15. ženijního pluku.

Z každého jídla i pití - bez ohledu zda se vaří na cvičení nebo doma v kasárnách - se musí odebrat vzorek, který se 48 hodin skladuje v oddělené ledničce. "Zažil jsem kontroly v civilu i u vojáků a můžu srovnávat. V armádě jsou jednoznačně přísnější," dodává Jakubčík.

Udržovat v kuchyni čistotu pomáhají kuchařům takzvaní směníci, tedy vojáci z rot, kteří pracují jako pomocná síla. "Neustále vytírají, myjí nádobí, připravují jídelnu a dělají další pomocné práce. Bez nich by kuchyň fungovat nemohla," vyzdvihuje jejich přínos Jakubčík.

Kuchaři mají jídelníčky většinou předem připravené, třeba na několik týdnů dopředu, a z nich pak vybírají jídla na danou dobu cvičení. Každé menu je přesně rozepsané na jednotlivé suroviny, přesnou gramáž a míru. "Jídla se snažíme vždycky poskládat tak, aby byla správně nutričně rozložená a pestrá. Podle zbytků vždycky poznáme, která strava letí, a která ne. Nefrčí rajská, zato svíčková nebo čína, jsou oblíbené," prozradil velitel hospodářské čety roty logistiky 151. ženijního praporu poručík Marek Stručovský.

15 metrů štrúdlu

Za svůj největší kuchařský výkon přímo v poli Jakubčík považuje upečení štrúdlu pro 150 lidí. "Pracovali jsme na něm asi tři hodiny a výsledkem bylo 38 nohavic, což je zhruba 15 metrů dlouhý štrúdl. Pro všechny to bylo velké překvapení a příjemná změna," vzpomíná.

Překvapit se ale dá i jinou barvou pokrmu. "Když jsem byl v roce 2009 na zahraniční misi v Kosovu, jednou jsme obarvili potravinářským barvivem knedlíky do barvy trikolóry. Chuť byla stejná, ale lidem to prostě nejelo. Na tom je vidět, že člověk jí hlavně očima," přiblížil svoje zážitky ze zahraniční operace Stručovský.

Kuchaři 15. ženijního pluku vaří na cvičení v průměru čtyřikrát do roka. Jejich pracovními nástroji jsou sice vařečky a nože, ale zbraně musejí ovládat stejně dobře jako jejich kolegové. Také se pravidelně účastní povinných zaměstnání i cvičení.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce využívat cyklobusy. Netradičním benefitem sleduje ...

AV ČR: Candáti na Lipně bojují o přežití. Vědci budou kontrolovat jejich hnízda

Šedesát umělých hnízd pro candáty instalují v těchto dnech jihočeští rybáři z Českého rybářského svazu (ČRS) ve spolupráci s vědci z Biologického cent ...

Vojáci ze Strakonic se připravují na přezbrojení. Na Doupově cvičili novou taktiku

Strakoničtí vojáci se připravují na převzetí moderního protiletadlového kompletu SPYDER. To si mimo jiné vyžádá i změnu organizační struktury jednotky ...





Čtvrtek 18.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes