ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Ve Volarech se v sobotu setkají cykloturisté i pěší milovníci Šumavy

07.10.2021
Příznivci cyklistiky, pěší turistiky i všichni milovníci Šumavy se v sobotu 9. října ve Volarech na Prachaticku společně symbolicky rozloučí s letošní jihočeskou cykloturistickou sezónou. Organizátorem akce "Z Volar na kole i pěšky" je Klub českých turistů (KČT) ve spolupráci s Nadací Jihočeské cyklostezky a Jihočeskou centrálou cestovního ruchu, která je realizátorem projektů "Zlatá stezka - síť turistických cest na Zelené střeše Evropy" a "Kultura a příroda na Zeleném pásu" - Eurovelo 13. Ti připomínají účastníkům, aby doma nezapomněli plavky.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Ukončení cykloturistické sezóny v jižních Čechách je tradiční akcí a pro cykloturisty má svůj logický a symbolický význam. Z hlediska domácího cestovního ruchu je to další důkaz toho, že létem turismus na jihu Čech nekončí. Důvodů k návštěvě našeho regionu lze nalézt vždy mnoho a to celoročně. Až do konce listopadu zde lze navíc prostřednictvím voucheru z webu Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) www.dovolena.jiznicechy.cz získat ubytování se slevou a třeba i vyhrát pobyt zdarma," uvedl ředitel JCCR Petr Soukup.

Setkání "Z Volar na kole i pěšky" bude zahájeno slavnostním přivítáním a registrací cyklistů v 9.45 hodin na náměstí ve Volarech, v 10 hodin pak odstartuje hromadná, zhruba čtyřicet kilometrů dlouhá cyklojízda s možností zkrácení. Pro účastníky pěšího výletu bude v 10.20 hodin přistaven autobus, který zájemce odveze do Arnoštova, odkud se po pěších stezkách vrátí do Volar. "Odpoledne bude pro všechny zájemce přístupný plavecký bazén, připraveno občerstvení a možné bude zažít i netradiční komentovanou prohlídku města Volary," poznamenal ředitel Nadace jihočeské cyklostezky Jan Vlášek.

Bezplatná doprava cyklobusy na akci a zpět bude zajištěna z Českých Budějovic, Tábora, Blatné, Strakonic, Písku a dalších míst na jednotlivých trasách. Podrobné informace o dopravě a možnosti rezervace míst v cyklobusech jsou dostupné na webu: www.jihoceske-cyklostezky.cz.

Trasy po Zlaté stezce a Eurovelo 13

Část trasy, kterou absolvují účastníci sobotního výletu, je vedena po trasách Zlatá stezka či Eurovelo 13. "Zlatá stezka vstupuje do jižních Čech na hraničním přechodu Mlaka/Bischofsreut a ubírá se po historické trase staré obchodní cesty se solí územím Národního parku Šumava přes České Žleby, Stožecká luka a vesničku Dobrá na Volary," sdělila manažerka projektu Zlatá stezka Eva Borsányi.

Nově vyznačené turistické trasy Zlaté stezky o celkové délce 631 kilometrů, vznikly v rámci projektu Interreg, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou územím jižních Čech a Plzeňského kraje po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy). Trasy jsou osazeny odpočívadly a informačními panely.

Cyklotrasa Eurovelo 13 v současné době jedinečným způsobem mapuje přírodní a kulturní dědictví na evropském Zeleném pásu podél Železné opony. Ta představovala svého času mimořádně dlouhý pás "území nikoho" mezi Východem a Západem, který byl i několik kilometrů široký. Vstup do tohoto hraničního pásma byl bez zvláštního povolení zcela zakázán, hospodářské aktivity byly silně omezeny. Paradoxně tak byl vytvořen unikátní zelený pás napříč celou Evropou, jenž byl ušetřen větších negativních zásahů lidské činnosti.

Krátce po pádu železné opony a následném zpřístupnění pro veřejnost začaly nejcennější přírodní lokality zeleného pásu získávat ochranu jednotlivých států v podobě národních či přírodních parků, biosférických rezervací a podobně. "V současnosti jsou tato zcela unikátní území ideálním prostorem především pro rozvoj cykloturistiky a ta je, vzhledem k vynikajícím terénním a geografickým podmínkám regionu a stále kvalitnější nabídce služeb, jedním z hlavních segmentů turistického ruchu na jihu Čech," doplnila Borsányi.

EuroVelo 13 - Stezka železné opony je dálkovou cyklistickou trasou měřící zhruba 10 tisíc kilometrů. Stezka začíná v Norsku u Barentsova moře a končí na břehu Černého moře v Bulharsku za městem Rezovo. V České Republice vstupuje na naše území v oblasti Trojmezí u Ašského výběžku a kopíruje hranici s Německem a Rakouskem až opouští naše území u Břeclavi nedaleko soutoku dvou největších řek regionu - Moravy a Dyje.

Zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Pohár hejtmana ve volejbale jde do finále! Hráči Jihostroje nalosovali skupiny

Od začátku školního roku probíhají mezi jihočeskými středními školami hry O pohár hejtmana Jihočeského kraje ve volejbale. Nejlepších deset škol se ve druhém ročníku her probojovalo do finále, které se bude konat 3. a 4. dubna na ZŠ Oskara Nedbala a ...

V Českém Krumlově byla otevřena jedinečná expozice o Vojenském újezdu Boletice

V budově Regionálního muzea v Českém Krumlově byla v úterý 19. března slavnostně zahájena výstava "Krajina pod palbou - Vojenský újezd Boletice v prom ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Ve čtvrtek 7. března se v KD Střelnice koná komorní recitál zpěvačky Báry Basikové

Jindřichův Hradec - Kulturní dům Střelnice navštíví ve čtvrtek 7. března v 19:00 Bára Basiková se svým komorním recitálem za klavírního doprovodu. Zpě ...

Srpnový ČEZ Lipno sport festival opět v záři hvězd

Pouhých pět dnů po ukončení olympijských her v Paříži se všem příznivcům sportu, hudby a aktivního trávení volného času otevřou brány ČEZ Sport Festiv ...





Pátek 29.3.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes