ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kuchařská soutěž Český kapr, která tradičně proběhla v pavilonu českobudějovického výstaviště, zná své vítěze

24.11.2021
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava, připravila ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice patnáctý ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě.
Foto: akc.cz
Ve dnech 18. a 19. listopadu soutěžili juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně na Výstavišti v Českých Budějovicích. "Do soutěžního klání šlo 12 juniorů a 5 seniorů. Všichni bojovali jako o život. Jsme rádi, že bylo možné soutěž i v této pro gastronomii složité době uspořádat ", říká Miroslava Pítrová z pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Soutěž se konala pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Soutěžní gastronomie je náročná


Zadání pro soutěžící bylo jednoduché, použít skvěle připravené filety kapra z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a vytvořit moderní pokrm v kombinaci s minimálně jednou z povinných surovin. "Většina ze soutěžících zvolila tzv. pepitky z luštěnin, kukuřice nebo zeleniny. Jde o perličky připravené z luštěninové, kukuřičné nebo zeleninové mouky. Ke kaprovi se výborně hodí třeba ty z cizrny, které jako přílohu ke svému soutěžnímu kaprovi zvolil vítěz kategorie Junior Ondřej Kubů", říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Na přípravu čtyř porcí pokrmu měli všichni soutěžící 45 minut, i za tak krátký časový připravili skvělé pokrmy. Bezesporu k tomu přispěla i kvalita dodaných ryb - díky speciální metodě zpracování byli kapři zcela bez kostí. "Soutěžní gastronomie je náročná v tom, že jste pod neustálým dohledem komisařů. Každá chyba se okamžitě projeví v hodnocení. Nejvíce bodů lze obdržet samozřejmě za chuť. Sleduje se ale i práce v kuchyni, dodržování hygienických standardů, zacházení se surovinami, profesionalita, inovace i vzhled pokrmu", říká Tomáš Popp, člen poroty a manažer Asociace kuchařů a cukrářů.

Známe vítěze v kategorii Junior


První soutěžní den patřil juniorům, 12 mladých kuchařů zvládlo soutěžní úkol na výbornou, jejich pokrmy byly na vysoké úrovni. První místo obsadil Ondřej Kubů ze SOU gastronomie U Krbu v Praze Malešicích a člen juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. "Jeho jídlo bylo výborně připravené. Kapr byl zabalený do slaniny, omáčka byla příjemně papriková, přílohu tvořily pepitky z cizrny", říká Miroslav Kubec. Druhou příčku si připsala Hana Budková z hotelu Maxmilian a členka juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. "Hanka z kapra připravila kroketu, což byl výborný nápad. Navíc byl její kapr krásně šťavnatý. Omáčka splnila očekávání a připravená byla skvěle", říká Tomáš Popp. Bronz vybojoval Adam Trmal ze SOŠ a SOU Praha Čakovice. "Adam se se soutěžním úkolem popral náramně. Bramborové pyré bylo skoro dokonalé. Rizoto se zeleninou bylo velice nápaditou přílohou. Celkově to bylo moc dobré jídlo", říká Jakub Sedláček, člen poroty a víceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Senioři se nenechali zahanbit


Pět kuchařů se zkušenostmi z gastronomických provozů v kategorii Senior bojovalo druhý soutěžní den. Kapr na soli přinesl Vojtěchovi Petrželovi z Výčepu Korunní a kapitánovi juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR zlatou příčku. "Vojta je sice stále v juniorském věku, ale soutěží již v seniorské kategorii. Ne nadarmo je také Kuchařem roku a kapitánem juniorského nároďáku. Jeho jídlo mělo skutečně vysoký standard", říká David Kalina, člen poroty a šefkuchař. Druhé místo obsadil Jakub Lukáč z Farmy Fish & steak ve Vrchlabí. "Borovicový olej dodal kaprovi zajímavou chuť. Slivovice v omáčce byla hodně odvážná, ale nakonec s rybou skvěle ladila", hodnotí Tomáš Popp. A na bronzovou příčku se dostal kuchař Rodrigo Retemal z podniku Léčebné lázně Konstantinovy lázně. "Kombinace kapra a divoké kachny nás překvapila. Kapr byl výborně zpracovaný. Příloha z pepitek z cizrny a kukuřice byla vynikající", uzavírá Miroslav Kubec.

Autor: Ivana Borovková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich bývalo o šest méně. Úprava je součástí přechodu na osmnáctiměsíční palivovou kampaň, od které si ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech ...

Zahájení Olympiády dětí a mládeže bude velkolepé! Medaile jsou inspirované historií kraje

České Budějovice - Měsíc před zahájením olympijských her v Paříži proběhne slavnostní zahajovací ceremoniál Olympiády dětí a mládeže. A stejně jako ve ...

O značku Regionální potravina soutěžilo v Jihočeském kraji 103 produktů

Hodnotitelská komise 15. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihočeského kraje vybírala z celkem 103 přihlášených produktů od 28 v ...





Pondělí 27.5.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes