ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Olympijský projekt Alšovy jihočeské galerie slavil úspěch

16.09.2016
Obrovský zájem veřejnosti, vynikající ohlas, chvála ze strany odborníků i laiků, zkrátka velký úspěch. Tak hodnotí organizátoři jarní výstavu Sport a umění, kterou v českobudějovickém Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie (AJG) zhlédly v průběhu dubna, května a června stovky návštěvníků. Okamžik zpřístupnění expozice s názvem Adrenalin / Umění a sport v českém umění v podstatě odstartovalo projekt Jihočeského kraje "Jižní Čechy olympijské".
Ilustrační snímek | Foto: Jihočeský kraj
Tato výstava, jedna z prvních na toto téma v České republice, představila několik možných vztahů mezi sportem a vizuálním uměním a zároveň naznačila širokou a zajímavou vazbu, mezi oběma disciplínami. "Náš cíl byl jednoduchý. Chtěli jsme ukázat veřejnosti, že i umělci jsou často sami sportovci a sport pro ně tedy není žádným tabu. Byť se to zřejmě všeobecně nepředpokládá, je sport pro řadu autorů běžnou součástí a často i důležitou složkou jejich osobního a uměleckého života," uvedl ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

AJG prostřednictvím Adrenalinu představila díla inspirovaná sportem od tak významných autorů českého umění dvacátého století, jako byl například Theodor Pištěk, Zdeněk Preclík, Emil Filla či Kamil Lhoták.

"Výstava slavila obrovský úspěch mezi školami, k čemuž nesporně přispěl také bohatý doprovodný program. Bonusem k tomu navíc byl program galerijní noci zaměřený na sport, v rámci níž děti a dospělí nejen sportovaly a soutěžily o ceny, ale měly komentované prohlídky, jimiž je provázel bývalý fotbalista a trenér František Cipro. Ten umění představil očima sportovce, tedy úplně jinak, než by to udělal kterýkoli kunsthistorik," poznamenal Seifert.

Návštěvníky vítal legendární Veslař
Vztah výtvarného umění a sportu sahá už do období antického Řecka a počátků olympijských her. Již tehdy vznikaly sochy sportovců, které se na dlouhá staletí staly symbolem krásy a vyváženosti lidského těla v pohybu. Ve foyeru Wortnerova domu návštěvníky Adrenalinu vítal Veslař, legendární socha od Hermanna Zettlitzera, jež dlouhé roky zdobila zámecký park v Hluboké nad Vltavou a nyní je trvale umístěna v zámecké oranžerii.

Zettlitzer byl jedním z autorů soch pro XI. Letní olympijské hry v Berlíně v roce 1936. Těchto her se zúčastnily bezmála čtyři tisíce sportovců ze 49 zemí, což byl tehdy nový rekord v historii olympijských her. Nejúspěšnějším sportovcem her byl americký atlet Jesse Owens, který získal čtyři zlaté medaile. Tři zlaté a jednu stříbrnou medaili získal gymnasta Konrad Frey, jenž se stal nejúspěšnějším německým atletem. Hry byly ovšem negativně poznamenány nacistickou propagandou.

Alšova jihočeská galerie je jediné muzeum umění v Jihočeském kraji, patřící k pěti největším institucím svého druhu v České republice. Uchovává umělecká díla od 13. století až po současnou tvorbu a svou sbírkou se řadí mezi nejvýznamnější české instituce. Funguje od roku 1953 a ve svém názvu nese jméno slavného jihočeského rodáka, malíře a ilustrátora Mikoláše Alše (1852 - 1913). Od roku 1956 je hlavním sídlem galerie neogotická jízdárna zámku Hluboká, sloužící pro prezentaci stálé expozice a hlavních, převážně letních, výstavních projektů.

Návštěvníci si mohou vybrat ze širokého výběru odborných i popularizačních výstav, prezentujících vlastní sbírkové fondy i projekty vzniklé v kooperaci s externími kurátory a jinými galerijními a privátními subjekty. Výstavy i expozice AJG doplňuje bohatý doprovodný program ve formě komentovaných prohlídek, přednáškových cyklů, koncertů a filmových projekcí.

Mezinárodní muzeum keramiky. V roce 1966 rozšířila galerie svoji působnost i v rámci historické budovy bývalého Zámeckého pivovaru v Bechyni, kde je spravován odkaz řemeslné a průmyslové tradice výroby keramiky a porcelánu, kde jsou již od roku 1966 pořádána Mezinárodní keramická symposia. Wortnerův dům. V roce 1993 pro své krátkodobé výstavní projekty získala galerie i nově zrekonstruované prostory objektu zvaného Wortnerův dům, který se nachází v historickém centru Českých Budějovic (U Černé věže 22).
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Pohár hejtmana ve volejbale jde do finále! Hráči Jihostroje nalosovali skupiny

Od začátku školního roku probíhají mezi jihočeskými středními školami hry O pohár hejtmana Jihočeského kraje ve volejbale. Nejlepších deset škol se ve druhém ročníku her probojovalo do finále, které se bude konat 3. a 4. dubna na ZŠ Oskara Nedbala a ...

V Českém Krumlově byla otevřena jedinečná expozice o Vojenském újezdu Boletice

V budově Regionálního muzea v Českém Krumlově byla v úterý 19. března slavnostně zahájena výstava "Krajina pod palbou - Vojenský újezd Boletice v prom ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Ve čtvrtek 7. března se v KD Střelnice koná komorní recitál zpěvačky Báry Basikové

Jindřichův Hradec - Kulturní dům Střelnice navštíví ve čtvrtek 7. března v 19:00 Bára Basiková se svým komorním recitálem za klavírního doprovodu. Zpě ...

Srpnový ČEZ Lipno sport festival opět v záři hvězd

Pouhých pět dnů po ukončení olympijských her v Paříži se všem příznivcům sportu, hudby a aktivního trávení volného času otevřou brány ČEZ Sport Festiv ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes