ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Piloti, výsadkáři i protiletadlovci se blýskli na obřím cvičení NATO Swift Response

26.05.2022
Tisíce aliančních vojáků tento měsíc trénují na mnoha místech Evropy společnou obranu. Mimo jiné i na cvičení Swift Response, kterého se letos poprvé zúčastnili také Češi. Do výcviku, který končí tento týden, se zapojilo až 3 tisíce výsadkářů a 17 tisíc dalších vojáků z dvou desítek členských států NATO. Manévry se odehrávaly v šesti lokalitách.
Foto: acr.army.cz
Sto šedesát chrudimských výsadkářů mělo spolu s polskými kolegy za úkol ovládnout jedno ze strategických letišť v Lotyšsku. Nad zem je vynesly dva stroje CASA C-295 z kbelské letecké základny a před útoky ze vzduchu je kryli strakoničtí protiletadlovci se systémy RBS-70.

"Úkolem našich vojáků bylo ovládnout strategicky položené letiště Jekabpils, ubránit jej před nepřáteli a udržet jej do přísunu posil," sdělil velitel 43. výsadkového pluku plukovník Róbert Dziak. Výsadek podle něj probíhal jako při skutečné operaci: Ihned po dopadu vojáci museli nejen začít bojovat s protivníkem, ale také pomoct kolegům, kteří se zranili nebo vyřešit škody na materiálu.

Podle Dziaka si výsadkáři museli poradit i s dalšími úkoly, například vypořádat se s posilami, které protivníkovi přispěchaly na pomoc nebo jednat s nepřátelsky naladěným obyvatelstvem.

Spolupráce se zahraničními kolegy - Češi zde působili v sestavě 16. výsadkového praporu 6. výsadkové brigády polské armády - nepředstavuje pro chrudimské vojáky problém: "Máme zkušenosti z misí a naše operační postupy jsou si velice blízké," podotýká Dziak s tím, že cvičení pro ně bylo unikátní příležitostí vyzkoušet si vzdušně-výsadkové operace s hromadným seskokem do neznámého terénu, které doma běžně neprovádějí. Z letiště v Krakově startovalo k výsadkům celkem devět letadel, stovka vojáků seskakovala z výšky 300 metrů.

Mezi nimi byly i dva letouny CASA C-295, jejichž úkolem bylo bezpečně vysadit co nejvíce osob v nejkratším možném čase: "Pro výsadek je důležité určit správný náletový směr letadla nad plochu, kde má proběhnout. Pokud jsme přesně nad požadovaným bodem výsadku, vojáci na palubě mají zelenou. Pro nás je pak zásadní hlídat si rychlost a výšku letadla," vysvětlil pilot, kapitán Filip Onderka. Češi jako jediní provedli v polské formaci naprosto přesný vzdušný výsadek, Poláci jej museli přerušit a dokončit na zemi.

Podpora výsadkářů ze země byla nesmírně cennou zkušeností i pro strakonické protiletadlovce. Podle velitele 252. protiletadlového oddílu podplukovníka Petra Řezníčka si útvar potvrdil, že je schopen sestavit jednotku, jež se skládá z palebných i průzkumných prvků, která se společně s výsadkáři či speciálními jednotkami operativně přesune na určené místo a plní zde bojové úkoly. "Potvrdilo se i to, že RBS-70 je nejen spolehlivou a výkonnou zbraní, ale zároveň i skladnou a lehce přemístitelnou."

Přínos obřího mezinárodního výcviku byl podle všech Čechů nepopiratelný: "Bylo to náročné, byla to dřina, ale bylo to velmi užitečné. Naučili jsme se, co jinde než v boji nezískáme," zhodnotil za všechny plukovník Róbert Dziak.

Swift Response 2022 spolu se cvičeními Saber Strike 2022 a Defender Europe 2022 LIVEX tvoří sérii mezinárodních cvičení s obecným názvem Defender Europe 2022. Jedná se o každoroční mezinárodní cvičení, které má za cíl prohloubit spolupráci armád Severoatlantické aliance. Cílem je plánování činnosti a koordinace velkého počtu vojáků a jednotek při vzniku nenadálé hrozby či konfliktu.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Jindřichův Hradec: Novostavba zemních tůní nedaleko Radouňky zvýší biodiverzitu lokality

Od března se realizuje výstavba dvou objektů tůní v nivě řeky Nežárky v místech, kde do Nežárky ústí Ratmírovský potok. Tůně zvýší biodiverzitu lokality, vytvoří biotop pro obojživelníky, posílí hospodaření s dešťovými vodami na daném území a ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce využívat cyklobusy. Netradičním benefitem sleduje ...





Pátek 19.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes