ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Po třech letech proběhne v Českém Krumlově velkolepý návrat Slavností pětilisté růže

30.05.2022
O víkendu od 17. do 19. června se Krumlov vrátí do doby posledních pánů z Rožmberka. Po třech letech opět proběhnou Slavnosti pětilisté růže s příhodným tématem Návrat pětilisté růže. V rámci programu jsou připraveny historické průvody, rytířský turnaj, trhy, dobové hry a město bude plné pouličních umělců. Nově mohou návštěvníci v letošním roce využít zvýhodněného předprodeje vstupenek.
Slavnosti pětilisté růže 2019 | Foto: slavnostipetilisteruze.cz
Velkolepý Návrat pětilisté růže. To bude 34. ročník Slavností pětilisté růže, díky kterým návštěvníci Krumlova mohou na jeden víkend v roce vycestovat do časů posledních pánů z Rožmberka, bratrů Viléma a Petra Voka. Město bude hostit herce, zpěváky, šermíře, kejklíře, fakíry a další umělce, kteří do města přijedou z různých koutů Evropy, třeba i ze Zakynthosu. Návštěvníci se mohou těšit na více jak 130 stánků s ukázkami historických řemesel a občerstvením, přes 700 účinkujících v historických průvodech a téměř 150 vystoupení a programů na deseti scénách v historickém centru, to vše navíc s jedinečnou atmosférou Českého Krumlova.

Návštěvníci slavností by si neměli nechat ujít hlavní akce, které budou k dispozici od pátečního odpoledne až do nedělního dopoledne. Jedná se zejména o historický trh na zámku a v Široké ulici, program v klášterech věnovaný zejména dětem, dobové vojenské ležení v Městském parku nebo historické průvody včetně toho ohňového. O sobotní půlnoci vypukne slavnostní ohňostroj na jižních terasách nad zámkem, kde budou na řece Vltavě k vidění i alegorické vory. Vynechat by návštěvníci neměli ani páteční zahájení a nedělní zakončení slavností, která proběhnou na náměstí Svornosti.

Z programu si každý vybere. "Do programu jsme zařadili to nejlepší z předešlých ročníků. Tedy zejména to, co si fanoušci slavností v průběhu let oblíbili a dobře znají. Obejít bychom se nemohli například bez tradičního rytířského turnaje, šermířských klání, průvodů, alegorických vorů na řece Vltavě a nejrůznějších kejklířů. Jde především o návrat slavností tak, jak je známe. Město bude umělců opravdu plné a věříme, že díky nim se návštěvníci dokážou přenést zpět do dob renesance," sděluje ředitel Městského divadla a organizátor slavností Jan Vozábal.

Letošní 34. ročník sebou přinese celodenní program s koňmi v Pivovarských zahradách. Dříve byl program s koňmi pouze v rámci exhibicí nebo rytířských turnajů. Letos budou tyto dvě akce spojené, proto si milovníci koní přijdou zejména v sobotu na své. K vidění bude například čtverylka, tanečnice s koněm i ukázka sokolnictví na koni a celé to završí rytířský turnaj.

Městský park bude věnovaný řemeslům. V rámci připravených workshopů se návštěvníci dozví, jak se kuly meče nebo šily šaty v 16. století. Dále budou k vidění ukázky hiporehabilitace s koňmi i možnost projížďky. Městský park není součástí zpoplatněné zóny, proto ho všichni v termínu slavností mohou navštívit bez vstupenky.

Co se však v průběhu let nemění, je možnost vstupu zdarma pro návštěvníky v kostýmech. Ti si mohou kostým buď zapůjčit z fundusu městského divadla nebo přijít ve vlastním. Každý kostým jak ten divadla, tak ten vlastní musí být schválen hlavní kostymérkou. Vstup zdarma v kostýmu je také podmíněn účastí, alespoň v hlavním sobotním průvodu.

Během 30 let navštívilo Slavnosti pětilisté růže přes 520 tisíc návštěvníků. Každý ročník jich slavnosti přilákají téměř 20 tisíc. "Tento ročník bude specifický tím, že covidová doba mnohé změnila. Rádi bychom, aby se návštěvnost nelišila od minulých let a slavnosti navštívilo zhruba 20 tisíc lidí, ať už to budou obyvatelé Krumlova, okolní sousedé nebo nadšenci z daleka. Předpokládáme, že po tříleté odmlce si všichni fanoušci Slavností pětilisté růže přijedou 34. ročník slavností pořádně užít," dodává Jan Vozábal.

Vstupenky na slavnosti lze nově zakoupit v online předprodeji za zvýhodněnou cenu. Organizovaným skupinám, studentům a mládeži do 15 let je poskytnuta sleva. Vstupné v předprodeji za polovinu mají obyvatelé Krumlova. Předprodej vstupenek probíhá do 17. června. Letos již nebude možné zakoupit vstupenky na páteční a sobotní program zvlášť. Nedělní program je přístupný zdarma. Více informací o vstupném naleznete na www.slavnostipetilisteruze.eu/cz/vstupne-predprodej.

Zdroj: Město Český Krumlov
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Pohár hejtmana ve volejbale jde do finále! Hráči Jihostroje nalosovali skupiny

Od začátku školního roku probíhají mezi jihočeskými středními školami hry O pohár hejtmana Jihočeského kraje ve volejbale. Nejlepších deset škol se ve druhém ročníku her probojovalo do finále, které se bude konat 3. a 4. dubna na ZŠ Oskara Nedbala a ...

V Českém Krumlově byla otevřena jedinečná expozice o Vojenském újezdu Boletice

V budově Regionálního muzea v Českém Krumlově byla v úterý 19. března slavnostně zahájena výstava "Krajina pod palbou - Vojenský újezd Boletice v prom ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Ve čtvrtek 7. března se v KD Střelnice koná komorní recitál zpěvačky Báry Basikové

Jindřichův Hradec - Kulturní dům Střelnice navštíví ve čtvrtek 7. března v 19:00 Bára Basiková se svým komorním recitálem za klavírního doprovodu. Zpě ...

Srpnový ČEZ Lipno sport festival opět v záři hvězd

Pouhých pět dnů po ukončení olympijských her v Paříži se všem příznivcům sportu, hudby a aktivního trávení volného času otevřou brány ČEZ Sport Festiv ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes