ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Sáhnout si na dno sil: Iron Engineer prověří člověka po všech stránkách

04.07.2022
BECHYNĚ- Přelézání betonových zdí, plazení pod ostnatým drátem v přímé palbě nebo přeplavání rybníku, vše v kanadách a maskáčích. Překážkový běh na 10 kilometrů Iron Engineer 2022 v posádce Bechyně opět prověřil nejen fyzičku více než 270 účastníků.
Překážka Vietnam - brodění pod plechovými deskami | Foto: acr.army.cz
Na závody velitele 15. ženijního pluku přijeli příslušníci z různých armádních útvarů i složek integrovaného záchranného systému. "Zúčastnilo se celkem 68 tříčlenných týmů, včetně dvou ze Slovenska, v kategoriích muži, ženy, mix a 66 jednotlivců v kategoriích muži a ženy," popsal rozdělení účastníků nadporučík Tomáš Funfálek, náčelník tělovýchovy 15. ženijního pluku.

Po tříleté pauze přichystal 6. ročník i drobné změny v podobě nových překážek: "Přidali jsme další betonové stěny na přelezení v prostoru polygonu, a protože se tam staví nové cvičiště, využili jsme i rozestavěné budovy k určitému zpestření celého běhu," upřesnil některé z letošních inovací náčelník tělovýchovného centra 15. ženijního pluku poručík Michal Strejc.

Přelézt stěnu, ať betonovou či dřevěnou, dalo závodníkům opravdu zabrat. "Všechno bylo hodně mokré a kluzké, takže bylo těžké se nahoru vyškrábat. Celkově mi přišel letošní ročník kvůli dešti a hodně vody asi nejnáročnější ze všech," prozradil kapitán Matěj Picka z 13. dělostřeleckého pluku, který společně s kolegy pětibojaři, poručíkem Lukášem Martínkem a rotmistrem Vojtěchem Neumannem, vyhráli kategorii mužských týmů.

Výhodu spolupráce v týmu kvitovala jedna z vítězek ženské kategorie týmů nadporučice Kateřina Albrecht Linhartová z ekonomického oddělení 15. ženijního pluku: "Navzájem si můžeme při těžkých překážkách, jako je právě to přelézání, pomoci. Navíc tady hraje velkou roli i vzájemná motivace, která hlavně na posledním nekonečném kilometru je hodně důležitá."

Právě na posledních ročnících zazněly požadavky zkrátit finální běh třeba na polovinu. "Právě tady v té části je to nejzajímavější. Tam už hraje velkou roli psychika. Běžíte ve vysekaném pruhu trávy a máte pocit, že se vám cíl vůbec nepřibližuje," potvrdil náročnost závěrečné části poručík Strejc. Jak se přiznal, jeho nejméně oblíbenou překážkou je tzv. Vietnam: "Musíte se potopit téměř úplně celý, protože je hodně vody, a proplavat těsně pod plechovými deskami přibližně deset metrů. Nic pro klaustrofobiky."

Celý závod s nejrychlejším časem 49:42 nakonec za jednotlivce vyhrál Jan Macoun z 532. praporu elektronického boje Tábor. V ženské kategorii to byla Voráčková Adéla z Hradní Stráže Praha (čas 01:00:01). Ve smíšených družstvech získali zlatou medaili kapitánka Martina Němcová, poručík Patrik Schwan a svobodník Jan Plenař ze 42. mechanizovaného praporu Tábor (čas 01:08:31) a za muže již zmíněný kapitán Matěj Picka, poručík Lukáš Martínek a rotmistr Vojtěch Neumann ze 13. dělostřeleckého pluku Jince (čas 55:13). V ženských týmech byly nejrychlejší nadporučice Kateřina Albrecht Linhartová, rotmistryně Martina Remiášová a poručice Kristýna Macháčková z 15. ženijního pluku Bechyně (čas 01:35:44)

Pro vítěze byly připravené hodnotné ceny. "Díky našim sponzorům jsme mohli vítězům předat nejen poháry a medaile, ale i věcné ceny, za což jsme velice vděčni," dodal nadporučík Funfálek.

Velitel 15. ženijního pluku plukovník Martin Kavalír na závěr přislíbil organizaci Iron Engineera i příští rok a vyzval všechny přítomné k účasti. "Je to velká akce a děkuji všem organizátorům, kteří se na přípravě závodů podíleli, za jejich práci."

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společností Corendon Airlines do egyptské Hurghady. Cestující se proletí na dovolenou k Rudému moři na ...

Na Písecku byl otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

V letech u Písku byl slavnostně otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Naplnily se tak dlouholeté snahy přeživších, pamětníků, aktiv ...

Strojvedoucí z Tábora se už školí na nové vlaky, do provozu mají vyrazit v létě

Běží liška k Táboru, ale nenese pytel zázvoru, nýbrž učí strojvedoucí ovládat nové motorové vlaky, které v příštích měsících převezmou dopravu na něko ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes