ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak poznat, že nastal správný čas na výměnu matrace

05.10.2022
Spánek tvoří podstatnou část našeho života a jeho kvalita je pro lidský život zcela klíčová. Luxusní matrace by tedy měla být prioritou a správná a pravidelná péče o ni samozřejmostí. Jak správně pečovat o matraci a jak poznat, že nastal čas na její výměnu?
Ilustrační snímek | Foto: Liderina / Shutterstock.com

Univerzální životnost matrace? Přesné číslo neexistuje


Pokud by vás zajímalo, zda existuje univerzální číslo, které vyjadřuje délku životnosti každé matrace, bohužel vás zklameme. Kdy vyměnit matraci? Přestože se běžně uvádí, že životnost matrací je 7 let, skutečná životnost záleží na celé řadě faktorů. Výdrž matrace ovlivňuje to, jak se o ni staráte, ale i to, kdo na ni spí.

Líná pěna nabídne pohodlí, latex vysokou hygienickou odolnost


Co se výdrže matrací týče, matrace z paměťové pěny vám během spánku nabídnou neskutečné pohodlí, protože dokážou dokonale zkopírovat tvar vašeho těla a nebude vás trápit bolest zad a kloubů, ale pravděpodobnost jejich proležení je vyšší než u latexové matrace. Ta je totiž považována za nejodolnější. Nejenom z pohledu proležení, ale také z hygienického hlediska. Hlavním důvodem, proč starou matraci vyměnit za novou matraci ale nebývá obvykle její proležení, nýbrž se mění spíše z hygienického důvodu. I přes veškerou péči se totiž v matraci vyskytují roztoči, plísně a bakterie.

Proč byste měli mít pod postelí volný prostor


Díky správné péči a údržbě matrací můžete prodloužit jejich hygienickou životnost. Jedno z pravidel doporučuje, abyste prostor pod postelí nechali volný. Sice se tím připravíte o výhodný úložný prostor, ale vaše matrace bude moci dýchat a skvěle odvětrávat. Nebude se v ní držet vlhkost a vydrží vám déle v perfektním stavu.

Matrace musí být kompatibilní s roštem


Na životnost matrace má vliv také rošt, na kterém je položena. Vždy se ubezpečte o tom, že jste správně zkombinovali vhodný typ matrace s vhodným roštem. Díky tomu, že bude matrace a rošt kompatibilní, vy si budete moci užívat každonoční vydatný spánek v pohodlí.

Pravidelná výměna ložního prádla a péče o potah


Kromě toho, že budete pravidelně měnit ložní prádlo, nezapomínejte prát také snímatelný potah matrace. Ten chrání matraci proti polití, absorbuje pot a při pravidelném praní snižuje riziko výskytu nechtěných mikroorganismů.



Jak často je nutné matraci otáčet?


Nezapomínáte svou matraci pravidelně otáčet? Odborníci doporučují matraci otáčet dvakrát ročně. To, zda můžete matraci otočit v obou směrech záleží na tom, zda je oboustranná či nikoliv. Při každém otáčení matrace ji nezapomeňte důkladně zbavit prachu a s pomocí vysavače ji pečlivě vyluxovat. Pokud trpíte alergiemi a máte sníženou imunitu, vysávejte matrace při každé výměně ložního prádla a přidejte do svého jídelníčku dostatek vitamínu C, vitamínu D a doplňky stravy pro podporu imunity a také vitamíny pro lepší spánek.

Co dělat, když se vám na matraci špatně spí


Někdy se může stát, že z důvodu nadbytku stresu začnete trpět nespavostí a v noci se budete převalovat, ráno budete vstávat celí otlačení a během dne vás budou trápit bolesti zad, únava a vyčerpání. V případě, že ale nejste vystaveni stresu a špatně se vám spí nikoliv kvůli okolnostem, ale kvůli matraci, nastal čas na její výměnu. Přestože i nejkvalitnější matraci byste měli z hygienických důvodů po 7, maximálně 10 letech vyhodit, nekupujte si nekvalitní matrace, ale naopak investujte do značkových matrací, které vám zaručí pohodlí a zdravý spánek.



Pravidelná péče o matraci sice prodlouží její životnost, ale i přesto ji maximálně po deseti letech vyměňte. To, že matrace dosloužila sice nemusíte poznat na první pohled, ale z hygienických důvodů je rozhodně moudré se s ní po sedmi až deseti letech rozloučit.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Ušijte si pohodlné kousky: Tipy pro tvoření z teplákoviny

Teplákovina je příjemný materiál, ze kterého se s oblibou šije zejména volnočasové oblečení. Velkou výhodou je, že se s ní pracuje poměrně snadno. Šití tedy zvládnou i začátečníci. Přinášíme vám pár praktických tipů, které vám pomohou s celým ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Nejvíce škodlivým kódem pro operační systém Windows je spyware Agent Tesla

Závěrem roku 2023 byly nejčastěji detekovanými hrozbami pro operační systém Windows v Česku spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer F ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...





Úterý 16.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes