ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ČSÚ: V České republice je přes dva miliony rodinných domů, nejvíce ve středních Čechách

25.11.2022
K 26. březnu 2021 bylo v Česku celkem 2 317 276 domů. Ve srovnání s předešlým sčítáním v roce 2011 tak přibylo přes 159 tisíc domů. Za posledních 30 let se počet domů v Česku zvýšil dokonce o 449 tisíc, což představuje téměř pětinu celkového domovního fondu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Více než 17 % všech domů v Česku se nacházelo ve Středočeském kraji, který má v mezikrajském srovnání s velkým odstupem nejpočetnější domovní fond téměř čtyři sta tisíc domů. Středočeský kraj také zaznamenal zdaleka nejvyšší přírůstek domovního fondu od roku 1991, a to 38,1 %. Za posledních 10 let byl téměř každý čtvrtý obydlený dům postaven nebo zrekonstruován právě ve Středočeském kraji," uvádí Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ a věcný gestor Sčítání 2021.

Téměř dva miliony domů v Česku bylo v době sčítání obydlených, neobydlený byl přibližně každý sedmý dům. Více než dva miliony domů, tedy naprostou většinu domovního fondu, představují rodinné domy. Bytových domů je asi desetkrát méně, i když většina z celkového počtu bytů se nachází právě v nich, protože rodinné domy mají většinou pouze jeden byt. Domy s jedním bytem tvoří dvě třetiny všech obydlených domů s byty.

"Absolutní počet rodinných domů byl nejvyšší opět ve Středočeském kraji, stejně tak i jejich podíl mezi všemi domy, konkrétně 93,5 %. Nejnižší zastoupení rodinných domů je naopak v hlavním městě Praze, kde třetinu domovního fondu tvoří bytové domy," doplňuje Robert Šanda.

Nejrozšířenějším vlastníkem domů byly fyzické osoby, které vlastnily 88,3 % všech obydlených domů v Česku, ve Středočeském a Zlínském kraji to bylo vlivem výrazné převahy rodinných domů dokonce 92,3 % obydleného domovního fondu. Celkově druhá nejčastější forma vlastnictví - spoluvlastnictví vlastníků bytů, typická pro bytové domy, je výrazně nadprůměrně zastoupena především v Praze, kde byla zaznamenána u více než pětiny obydlených domů.

Připojení domu na vodovod je podobně jako u bytů již téměř stoprocentní. Na vodovod z veřejné sítě bylo připojeno 82,0 %, na soukromý zdroj vody (např. studnu) více než desetina obydlených domů. Napojení na vodovod z veřejné sítě a současně na soukromý zdroj vody mělo 6,8 % obydlených domů.

Přípojku na kanalizační síť mělo podle Sčítání 2021 již 64,0 % všech obydlených domů se zjištěným způsobem odvádění odpadních vod, žumpu či jímku využívala necelá třetina obydlených domů.

Podíl obydlených domů se zavedeným plynem dosahoval v celostátním průměru téměř dvou třetin z obydlených domů, ovšem s výraznými rozdíly mezi jednotlivými regiony způsobenými různou mírou plynofikace v jejich obcích.

Více než dvě třetiny obydlených domů měly ústřední domovní vytápění. Přibližně každý dvacátý obydlený dům byl vytápěn ústředním dálkovým topením z kotelny či teplárny mimo dům, nejčastěji se jednalo o bytové domy.

Zveřejněné výsledky ve formě tabulek a kartogramů jsou do úrovně krajů uvedeny na webu scitani.cz. Údaje za všechny územní jednotky až do úrovně obcí a městských částí, resp. obvodů jsou dostupné ve Veřejné databázi ČSÚ. Kompletní data ke stažení v otevřeném formátu CSV jsou k dispozici na stránce Výsledky sčítání 2021 - otevřená data.

Kromě základních údajů o počtu obydlených i neobydlených domů a druhu domu jsou publikovány údaje o obydlených domech podle počtu bytů v domě, druhu vlastníka domu, období výstavby nebo rekonstrukce a technických charakteristik domu jako je připojení na vodovod, plyn, kanalizaci, vybavení výtahem, materiál nosných zdí či způsob vytápění.

Oproti prvním údajům za domy, které ČSÚ zveřejnil v první polovině roku 2022, jsou nově publikované údaje o celkovém počtu domů o něco nižší. Do celkového počtu domů, tzv. domovního fondu, jsou ve výsledcích sčítání zahrnovány všechny domy určené k bydlení, tj. budovy, v nichž je alespoň jeden byt nebo jiné prostory určené k bydlení nebo dlouhodobějšímu ubytování, jako jsou různá ubytovací zařízení. Teprve při dalším zpracování údajů za domy, získaných převážně z administrativních zdrojů, a jejich propojení s údaji o domech, bytech a bydlení osob, které byly zjišťovány v terénu a prostřednictvím sčítacích formulářů, bylo možné zpřesnit informace o účelu využití jednotlivých budov a také získat odvozené údaje o jejich obydlenosti. Více než 30 tisíc budov bylo při této aktualizaci z domovního fondu vyřazeno.




Zdroj: ČSÚ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

ČEZ: Temelínský první blok opět vyrábí elektřinu

Dnes dopoledne připojil provozní personál první výrobní blok Jaderné elektrárny Temelín k přenosové soustavy. Stalo se tak na výkonu reaktoru 50 proce ...

Bývalá písecká knihovna na Alšově náměstí se pomalu proměňuje, bude sloužit městské policii

Historická budova na Alšově náměstí, kde ještě před pár lety sídlila městská knihovna, se pomalu proměňuje v sídlo městské policie. Objekt má již novo ...

Nemocnice České Budějovice obhájila statut Onkogynekologického centra

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. obhájilo statut centra vysoce specializované Onkogynekologické péče a řadí se tak m ...

Temelín odpojil z důvodu opravy první blok

V neděli odpoledne odpojila Jaderná elektrárna Temelín první výrobní blok od přenosové soustavy. Důvodem je oprava na jednom ze tří systémů technické ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes