ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Z bývalého internátu v Sovově ulici v Písku vznikne domov pro seniory, rekonstrukce se mírně protáhne

28.11.2022
Přestavba objektu bývalého internátu v Sovově ulici na domov pro seniory pokračuje už pátý měsíc. Byla kompletně odstraněna střecha, aby bylo možné přistavět nové patro, dále byly sanovány základy a odstraněny omítky.
Foto: mesto-pisek.cz
"Rekonstrukce takového rozsahu se bohužel nikdy neobejde bez problémů. Během postupujících prací se vždy objeví záležitosti, se kterými nemohl projektant počítat. A stejně je tomu i u rekonstrukce budovy v Sovově ulici. Vznikají kvůli tomu vícepráce, které s sebou nesou náklady navíc, a bohužel i posunutí termínu dokončení stavby," řekl místostarosta Michal Přibáň.

V listopadu rada města schválila dodatek ke smlouvě s dodavatelem stavby firmou Strabag, v níž se mění rozsah díla, prodlužuje se termín dokončení o 15 dní a navyšuje se cena o zhruba 4,3 milionu korun bez daně.

"Podle statického posudku je třeba vyměnit stropní panely ve druhém nadzemním podlaží, které nelze považovat za dostatečně únosné. Generální projektant proto předložil revizi projektové dokumentace, která řeší bourání stávající stropní konstrukce a doplnění nového ocelobetonové stropu. Současně s prováděním bouracích prací bude třeba staticky zajistit okolní konstrukce a obvodové stěny," vysvětlil Michal Přibáň.

Výměna stropní konstrukce se týká zhruba poloviny objektu a náklady na tyto práce byly vyčísleny na téměř jeden milion korun bez daně.

Při odhalení základů se ukázalo, že nejsou v tak dobrém stavu, jak se předpokládalo, a bude navíc potřeba jejich sanace. Bude například také nutné zbourat základové konstrukce, které byly odhaleny pod úrovní terénu v místě severovýchodní přístavby. "Základy se nacházejí minimálně dva metry pod úrovní terénu, nebylo tedy možné projektem odhadnout míru jejich poškození, i když se prováděla velmi poctivá sondáž," poznamenal Michal Přibáň. Vícepráce se vyšplhají na zhruba 1,3 milionu korun bez daně.

Během prací již byly odstraněny omítky v prvním podlaží a ukázalo se, že jsou stěny v severní části objektu značně degradované. Statik proto provedl diagnostiku a navrhl způsob, jak stěnu zajistit, aby zvládla zatížení od nových konstrukcí.

Rekonstrukce by měla být ukončena v polovině roku 2024. První klienti by pobytové zařízení pro seniory mohli začít využívat od začátku roku 2025. K dispozici jim bude 57 lůžek v jedno- a dvoulůžkových pokojích. V objektu bude vývařovna, která bude dimenzovaná na přípravu až 1 000 jídel, dále pobytové místnosti pro různé aktivizační činnosti nebo společenský sál. Vznikne tu i recepce a potřebné zázemí pro personál. Naplánovány jsou také terénní úpravy, vybudování parkoviště, chodníků, rekreační zahrady a sadové úpravy okolo objektu.

Celkové náklady na vybudování zařízení pro seniory dosáhnou zhruba 200 milionů korun bez DPH. Město Písek získalo na rekonstrukci dotaci ve výši 20 milionů korun z Krajského investičního fondu zřízeného Jihočeským krajem. Má také požádáno o dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí, obdržet by mohlo až 58,5 milionu korun.

Zdroj: Město Písek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstva obrany "Den s armádou - Naše stopy v NATO", který tentokrát zavítal na jih republiky. Více o ...

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce využívat cyklobusy. Netradičním benefitem sleduje ...

AV ČR: Candáti na Lipně bojují o přežití. Vědci budou kontrolovat jejich hnízda

Šedesát umělých hnízd pro candáty instalují v těchto dnech jihočeští rybáři z Českého rybářského svazu (ČRS) ve spolupráci s vědci z Biologického cent ...

Vojáci ze Strakonic se připravují na přezbrojení. Na Doupově cvičili novou taktiku

Strakoničtí vojáci se připravují na převzetí moderního protiletadlového kompletu SPYDER. To si mimo jiné vyžádá i změnu organizační struktury jednotky ...

Nemocnice Tábor se stala schváleným Regionálním onkologickým centrem

Nemocnice Tábor, nyní schválené Regionální onkologické centrum (ROC), splňuje vysoké standardy péče o pacienty s rakovinou. Tento status je výsledkem ...





Úterý 16.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes