ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Jihočeští školáci se učí zpracovávat kalkulace i správně číst smlouvy, které dostanou k podpisu

11.12.2018
JIHOČESKÝ KRAJ - Výuka finanční gramotnosti vtrhla do českých škol. Čtvrťáci a páťáci v ní poznávají svět peněz. Mnozí poprvé slyší slova jako dluh či splátka nebo vidí, jak funguje bankomat. Projekt Abeceda peněz, který připravila Česká spořitelna, získal akreditaci Ministerstva školství. A jeho obliba se mezi školami v celé zemi i v jižních Čechách rychle šíří. Jen za poslední měsíc se výuky zúčastnilo přes stovku dětí z regionu.
Ilustrační snímek | Foto: vokurka.cz
Cílem Abecedy peněz je naučit děti správnému hospodaření s penězi. "Naší ambicí je zásadně zvýšit finanční gramotnost společnosti a zejména mladé generace. A v ideálním případě i prosadit finanční vzdělávání coby jeden z předmětů základního školství u nás," vysvětluje David Hubáček, který je v České spořitelně zodpovědný za finanční vzdělávání.

Správa peněz je totiž poměrně klíčovou dovedností. A dosud byly pro děti hlavním a mnohdy jediným zdrojem informací rodiče. Ne vždy šlo ale o zdroj kvalitní. Dospělí Češi mají většinou laxní přístup k řízení rodinných financí. A celá čtvrtina lidí v zemi žije od výplaty k výplatě.

Do loňského pilotního ročníku Abecedy peněz se zapojilo přibližně 110 tříd z celé ČR. Díky pozitivnímu ohlasu mezi učiteli i řediteli jich jen v prvním pololetí letošního školního roku bylo na 150. A přibývají stále další.

Podpis smlouvy dal dětem zabrat
Abeceda peněz ukazuje dětem svět financí i souvislosti v něm a hravou formou prohlubuje jejich vědomosti týkající se hospodaření s penězi. V rámci několikaměsíčního programu se školáci učí plánovat své finance a nové znalosti průběžně za pomoci odborných lektorů i svých učitelů přenášejí rovnou do praxe. "Děti mají za úkol vybudovat vlastní firmu. Navrhnout její logo, název a hlavně sortiment. Takové zboží, které zvládnou samy, s přiměřenými náklady, vyrobit, a bude možné jej prodat na veřejných jarmarcích, jež jsou vrcholem Abecedy peněz. Děti tedy neustále musí propočítávat cenu výrobku, kalkulovat se vstupními náklady i cenou vlastní práce a pracovat na propagaci. To vše společně po vzájemné diskuzi s ostatními," popisuje David Hubáček.

Každá třída může počítat se vstupním kapitálem ve výši 3000 korun. Ten dostanou do České spořitelny formou půjčky a už na něm čeká děti první střet s realitou. "Připravili jsme dětem k podpisu smlouvu s několika dodatky a poznámkami psanými malým písmem pod čarou. Pro mnohé byl velký šok, když zjistily, že podepsaly něco jiného, než měly v úmyslu," přibližuje David Hubáček.

Dojmy jihočeských učitelů
Během listopadu a počátku prosince absolvovalo kurz přes 100 dětí z Jihočeského kraje. Na veřejných jarmarcích prodávaly hlavně vánoční dekorace, ozdobné zápichy, cukroví a drobné občerstvení. Možnost vyzkoušet si zcela nové věci většinu školáků naprosto pohltila.

- "Abeceda peněz obsáhla podstatnou část toho, co potřebujeme znát z finanční gramotnosti, takže se mi to moc líbilo. Hodně nám - dětem i mě - dala návštěva pobočky, opravdu jsme z toho byli nadšení," chválí si třídní učitelka táborských páťáků Hana Kášková.

- Děti se díky Abecedě peněz neposunuly jen v oblasti finanční gramotnosti. "Děti mě překvapily svou soudržností. Na Abecedě peněz se podílela celá třída, všech 23 žáků. A i když měli rozdílné názory, dokázali se domluvit. Každý z nich pracoval vážně na to procent. Během příprav i na jarmarku. Děti se naučily strašně moc praktických náležitostí: komunikaci a domlouvání se mezi sebou, rozdělení si funkcí a rolí, práci se skutečnými penězi a opravdovou odpovědnost za ně. Zvládly i taktizování, když museli vážit, jaký materiál za jakou cenu nakoupit, jakou prodejní cenu stanovit u výrobků," chválí si Eliška Tesařová z Volyně.

- Některé třídy dokázaly své učitelky i pořádně zaskočit. "Abeceda je hrozně fajn, děti naučí, co by se nikde jinde nedozvěděli. Děti v mé třídě se rozhodly, že mi přidělí roli securitas, a vše si řešily zcela samostatně. Neviděla jsem tak jedinou účtenku za nákup, jediný návrh plakátu. De facto byly tak samostatné, že se se mnou o Abecedě ani nebavily," popisuje Jana Pelechová.

Jarmarkem pro většinu dětí Abeceda peněz nekončí. Čeká je rozhodování, jak s vydělanými penězi naloží. Některé třídy si plánují zaplatit školní výlet, jiné přispějí na charitu. Například táborští se rozhodli zapojit do projektu Ježíškova vnoučata. Vybrali několik seniorů v Českých Budějovicích a chystají se k nim i na návštěvu. Děti z Volyně podpoří tamní LDN a také útulek pro psy.

V průměru si každá ze tříd z jarmarku odnesla přes 12 tisíc korun. Krajskými rekordmany jsou děti z Tábora, které si během odpoledne vydělaly přes 15 tisíc korun.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Nový rehabilitační trenažér v jindřichohradecké nemocnici pomáhá pacientům zpátky na nohy

Thera-Trainer Bemo je důmyslný přístroj pro pasivní, asistenční nebo aktivní pohyb paží a nohou. Díky speciální pojízdné konstrukci může pacient rehabilitovat přímo na lůžku. V Nemocnici Jindřichův Hradec teď pomáhá pacientům na následné intenzivní ...

Prácheňský ošetřovatelský den se bude věnovat kráse ze všech stran

Strakonice - Tradiční setkání zdravotníků - Prácheňský ošetřovatelský den - se letos ve Strakonicích uskuteční už poosmnácté. Konference v Kulturním ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...





Pondělí 13.5.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes