ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Používáte správně popelnici? Pokuty za prohřešky dosahují až desítek tisíc korun

20.09.2023
Nelámete si s tříděním odpadu příliš hlavu? Měli byste začít! Například za vhození papíru do kontejneru na plast totiž můžete obdržet pokutu až neuvěřitelných 25 milionů korun. Koho se tyto sazby týkají? Kdo může do vaší popelnice vyhodit odpadky a kdy se jedná o prohřešek? To vše zodpovíme v následujícím textu.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Pozor na vyhození odpadků vedle popelnice


Už jste to určitě zažili. Popelnice plná, tak vás napadne pytel s odpadky umístit hned vedle ní. V praxi to tak běžně chodí a většina popelářů takový odpad i přesto sveze. Mějte se ale na pozoru, takové jednání lze považovat za odhazování odpadků mimo popelnici a můžete za něj dostat pokutu až 50 000 Kč.

Objemný odpad byste proto vždy měli vozit do sběrného dvora a do popelnice umisťovat pouze každodenní drobné odpadky. Sběrný dvůr je navíc často k dispozici pro obyvatele dané obce zcela zdarma.

Mohu vyhodit odpadky do cizí popelnice?


Nachází se vaše popelnice u frekventované ulice? V tom případě se vám zajisté už několikrát stalo, že cizí kolemjdoucí vyhodili odpadky právě do vaší popelnice. Pokud se jedná o drobný nepořádek, lze to ještě přehlédnout. Je to stále lepší varianta, než kdyby odpadky hodili na zem.

Někdy se ale lidé nezdráhají vyhodit ani větší pytel odpadků do cizí popelnice. Toto řešení je však nezákonné. Každý obyvatel je totiž povinen vyhazovat směsný komunální odpad pouze do vlastní popelnice, za kterou platí náležité poplatky.

Chránit se můžete tím, že si opatříte praktický přístřešek na popelnice s uzamykatelnými dvířky. Takové produkty nejčastěji najdete v oddělení s názvem domácí potřeby. Přístřešků na popelnice existuje nespočet, takže si můžete vybrat velikost i vzhled podle svých představ. Stěny přístřešku popelnici navíc hezky schovají, a tak nebude kazit celkový dojem vaší předzahrádky.

Kam umístit popelnici?


Popelnici před domem či na zahradě můžete zamaskovat i jinak než jen praktickým přístřeškem. Vysaďte kolem ní například okrasné růže nebo popínavé hroznové víno. Nádobu na odpad můžete samozřejmě schovat i za pergolu nebo přístřešek na grilování. Myslete však na možný nepříjemný zápach - proto doporučujeme popelnici umístit co nejdále od domu i případného posezení.

Kdy se pokuty vyšplhají až do řádů milionů korun?


O poznání přísnější jsou podmínky užívání popelnic pro podnikatele a instituce. Pokud jste právnická osoba, mějte se na pozoru. Chybné třídění odpadu vám totiž může vysloužit pokutu v řádu několika desítek milionů korun.

Za vhození nesprávného materiálu do hnědé popelnice na bioodpad můžete obdržet až desetimilionovou pokutu. U chybného roztřídění plastů a papíru to může být dokonce až 25 milionů korun. Všechny tyto sumy pramení z nového zákona o odpadech, který vešel v účinnost v roce 2021.

Pokud tedy podnikáte a na své provozovně produkujete odpad, rozhodně si jeho třídění dobře pohlídejte. Nevědomost zákona neomlouvá a vám by kvůli drobnému nedopatření mohla na stole přistát natolik tučná pokuta, že by mohla výrazně ohrozit nejen vaše podnikání.

Autor: Jakub Janíček
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Ušijte si pohodlné kousky: Tipy pro tvoření z teplákoviny

Teplákovina je příjemný materiál, ze kterého se s oblibou šije zejména volnočasové oblečení. Velkou výhodou je, že se s ní pracuje poměrně snadno. Šití tedy zvládnou i začátečníci. Přinášíme vám pár praktických tipů, které vám pomohou s celým ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Nejvíce škodlivým kódem pro operační systém Windows je spyware Agent Tesla

Závěrem roku 2023 byly nejčastěji detekovanými hrozbami pro operační systém Windows v Česku spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer F ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...





Neděle 5.5.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes