ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rizika zvýšeného cholesterolu nebereme příliš vážně, přiznávají Jihočeši v průzkumu

01.03.2016
Péči o vlastní zdraví Jihočeši zanedbávají. 40 % lidí v regionu má nadváhu a šest z deseti prakticky nesportuje. Pětina také vůbec nechodí na pravidelné prohlídky u praktického lékaře. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Sanofi. Stejně jako fakt, že jen 10 % obyvatel Jihočeského kraje ví, že má vysoký cholesterol. Podle statistik však dyslipidémie trápí skoro osmkrát více lidí. A na kardiovaskulární choroby umírá každý druhý Čech.
Ilustrační snímek | Foto: sanofi.cz
Téměř třetina Jihočechů (31 %) vůbec netuší, jak vysokou hladinu cholesterolu mají. Ukázal to výzkum, který provedla společnost Sanofi. "Mezi mladými lidmi do 29 let nezná svoji hladinu cholesterolu dokonce 56 % respondentů," uvedl Filip Hrubý, tiskový mluvčí skupiny Sanofi ČR, do níž patří i firma Zentiva. Přitom znalost vlastního cholesterolu je pro pacienty klíčová při předcházení kardiovaskulárních chorob.

"Je zarážející, že i po mnoha letech veřejné diskuse o důležitosti znalosti a sledování hladin cholesterolu, který je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů oběhových onemocnění, stále vysoké procento populace svou aktuální hodnotu nezná," komentuje výzkum doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu. Zároveň zdůrazňuje fakt, že jde o údaje, které o sobě uvádějí sami respondenti. "Platí, že v průzkumech se lidé spíše vylepšují, takže lze počítat s tím, že reálně je situace ještě horší. Když tedy respondent uvádí, že zná svou hladinu cholesterolu nebo chodí na prohlídky, ještě to nemusí být pravda," upozorňuje lékař.

Tím si vysvětluje i fakt, že zvýšenou hladinu cholesterolu přiznalo v průzkumu jen 10 % respondentů. Zatímco statistiky ministerstva zdravotnictví uvádějí, že problémy s cholesterolem má zhruba 80 % českých mužů a 70 % žen. "Troufám si tvrdit, že je vyloženě nepravděpodobné, aby polovina z oslovených měla hladiny cholesterolu v požadovaném rozmezí," upozorňuje docent Vrablík na fakt, že 59 % respondentů uvedlo, že má hladinu cholesterolu v pořádku.

Pacientům, kterým byly nadměrné hodnoty cholesterolu zjištěny, lékaři obvykle nařídili pravidelný pohyb (v 87 % případů) a nízkotučnou dietu (v 71 %). Většina lidí má ale s jejich dodržováním problémy. Nikdo z dotazovaných nemocných v kraji dietu spolehlivě nedodržuje, 83 % se snaží, ale občas zhřeší. "Nízká úroveň dodržování doporučení ke snížení hladin cholesterolu v krvi představuje rovněž dlouhodobý problém. Přitom včasná snaha o zlepšení rizikového profilu jednoznačně zabraňuje předčasným manifestacím cévních příhod," říká docent Vrablík.

Prevence se podceňuje
Hladinu cholesterolu by lidé měli zjistit na pravidelných preventivních kontrolách u obvodního lékaře. Ne každý se jich však účastní. Z průzkumu vyplynulo, že 62 % dospělých v Jihočeském kraji ví, že by každé dva roky měli tuto prohlídku absolvovat. Ale jen 40 % dotazovaných na ně zde skutečně pravidelně chodí. Naopak 19 % lidí preventivní prohlídky neabsolvuje vůbec. ,i>"ČR má velmi rozvinutý systém preventivní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Ale, jak vyplývá z průzkumu, i přes všechny snahy o něm řada lidí neví a/nebo ho nevyužívá," konstatuje docent Vrablík.
Zájem o preventivní prohlídky nicméně výrazně stoupá s věkem. Průzkum ukázal, že pravidelné návštěvy lékaře ignoruje téměř polovina (44 %) lidí do 29 let. Naopak mezi lidmi staršími 60 let má stejný přístup jen 17 %.

Nedostatek pohybu
Přesně opačnou tendenci průzkum ukázal v otázkách zdravého životního stylu. "Sportuje 79 % mladých do 29 let, ale ve věku 45-59 let již jen každý šestý," říká Filip Hrubý. Z celkového pohledu na statistiku však vyplývá, že pouze čtyři z deseti obyvatel regionu pravidelně sportují alespoň dvakrát týdně. S poklesem sportovních aktivit pak souvisí i vzrůst tělesné hmotnosti. Téměř polovina Jihočechů (40 %) trpí podle průzkumu nadváhou. Přiznalo ji 22 % respondentů ve věku 15-29 let, mezi seniory pak ale každý druhý. O zdravou skladbu stravy se podle svých slov snaží 57 % Jihočechů, a to 67 % žen a 45 % mužů.

Podle Světové zdravotnické organizace nemoci srdce a cév připraví ročně o život zhruba 17 miliónů lidí. V jihočeském regionu si však rizika spojená s nezdravým životním stylem a zvýšeným cholesterolem uvědomuje jen polovina dospělých. "Výzkum ukázal, že 22 % Jihočechů vnímá zvýšenou hladinu cholesterolu jako trochu nebezpečnou. Podle 2 % obyvatel pak není nebezpečná vůbec," zmiňuje Filip Hrubý.

Drahá léčba
Nejsou to jen pacienti, koho nemoci srdce a cév trápí. Nárůst kardiovaskulárních chorob je velkým břemenem i pro zdravotní systémy. Podle European Heart Network stály v roce 2009 ekonomiku Evropské unie 196 miliard Eur. V USA se náklady spojené s léčbou těchto kardiovaskulárních chorob pohybují okolo 273 miliard ročně, ovšem podle předpokladů American Heart Association by se do roku 2030 mohly ztrojnásobit na 818 miliard dolarů.

V České republice zůstávají podle Ministerstva zdravotnictví kardiovaskulární choroby dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí, podléhá jim 50 % populace. "A nevyvážený poměr krevních tuků byl zjištěn u zhruba 80 % dospělých mužů a 70 % žen, jak uvádí jejich Zpráva o zdraví obyvatel České republiky za rok 2014," připomíná Filip Hrubý.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Na Písecku byl otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

V letech u Písku byl slavnostně otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Naplnily se tak dlouholeté snahy přeživších, pamětníků, aktiv ...

Strojvedoucí z Tábora se už školí na nové vlaky, do provozu mají vyrazit v létě

Běží liška k Táboru, ale nenese pytel zázvoru, nýbrž učí strojvedoucí ovládat nové motorové vlaky, které v příštích měsících převezmou dopravu na něko ...





Pondělí 6.5.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes