ČeskéBudějoviceDnes.cz
ČeskéBudějoviceDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kanoistického maratónu se na Vltavě v Týně zúčastní 400 závodníků

02.10.2015
Přibližně čtyři stovky závodníků z celé České republiky se zúčastní Mistrovství České republiky v kanoistickém maratónu, který se za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ uskuteční v sobotu 3. a v neděli 4. října v Týně nad Vltavou. Organizátoři očekávají velký zájem veřejnosti. Závody startují v sobotu v 10 hodin maratónským a v neděli v 9 hodin pohárovým blokem soutěže.
Kanoistického maratónu se na Vltavě v Týně zúčastní 400 závodníků | Foto Krajský úřad Jihočeského kraje
"Divácky velmi atraktivní jsou přeběhy, kdy závodníci vysednou na k tomu určeném platu a i s lodí běží cirka 100 až 150 metrů na další plato, na kterém opět nasednou a jedou dál. Senioři jedou na několik kol a v každém mají přeběh. Zajímavé jsou přeběhy tím, že zde dochází ke kolizím, závodník zde může hodně získat, nebo ztratit a zde během let nasbírané zkušenosti dělají ze závodníků vítěze," uvedla předsedkyně Kanoistického klubu Jiskra Týn nad Vltavou Petra Černá. Diváci budou mít možnost sledovat závod z obou břehů i z obou vltavotýnských mostů.

V Týně nad Vltavou budou o víkendu k vidění v rámci Mistrovství ČR v maratónu a 5. závodu Českého poháru mládeže všechny věkové kategorie, benjamínci, žáci, dorostenci, junioři, senioři, veteráni i zavodní kategorie, kajak, kanoe, singly a debly. Délka jednotlivých tratí se proto bude pohybovat od 1,8 do 30,1 kilometru. Přípravy jsou v plném proudu.

"V klubu se za roky jeho činnosti vytvořila stabilní skupina pořadatelů, ve které každý ví, co má dělat, a organizace je o to jednodušší. Bez ohledu na to, by se však závody neuskutečnily bez pomoci a podpory dlouholetých i nových členů klubu a dalších lidí například z řad rodičů závodníků, kterým není líto věnovat jeden víkend v roce dobré věci. Zcela zásadní je také finanční podpora z projektu Oranžový rok našeho dlouholetého partnera Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, spolupráce s městem Týn nad Vltavou a s dalšími městskými organizacemi," poznamenala Černá.

Kanoistický klub Jiskra disponuje unikátním přírodním závodištěm, které vede centrem města a v rámci ČR nemá konkurenci. Ve srovnání se světem patří mezi nejlépe hodnocené. Kanoistickému stadiónu Valcha vytvořenému na Vltavě mezi dvěma mosty dominuje cílová/startovní věž, z níž se podstatná část závodu řídí, a která je jednou ze tří v ČR. Další jsou na závodišti v Račicích a v Praze na Císařské louce.

"Kanoistický klub si díky svým organizátorským schopnostem a podporou řady partnerů vybudoval respekt a obdiv na mezinárodním poli, když se mu podařilo v Týně úspěšně uspořádat několik světových pohárů, mistrovství Evropy a jako vrchol Mistrovství světa v kanoistickém maratónu v roce 2008. Je vynikajícím reprezentantem města doma i v zahraničí. Velice si také vážíme podpory, které se mu ze strany ČEZ a dalších partnerů dostává a věřím, že i nadále bude dostávat," konstatoval starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Kanoistický klub Jiskra byl založen v roce 1949 a patří k nejstarším sportovním oddílům v Týně nad Vltavou. Přes 60 let je součástí české kanoistické rodiny, která na poslední letní olympiádě slavila úspěch v podobě olympijské medaile.

Klub má v současnosti téměř 100 členů a jeho závodní družstvo, skládající se převážně z mládežnických kategorií, tvoří zhruba čtyři desítky závodníků. "Rychlostní kanoistika patří v našem regionu a městě k nejpopulárnějším sportům. Také dosažené výsledky tomu odpovídají. Můžeme se pochlubit třemi mistry světa v kanoistickém maratonu, Janem Luňáčkem, Vojtěchem Dlouhým a Zuzanou Šerou i dlouhou řadou reprezentantů s medailemi z mistrovství světa, Evropy, světových pohárů, mistrů republiky na krátkých i dlouhých tratích, v individuálních i hromadných posádkách," zdůraznila předsedkyně klubu.

V září 2008 získal KKJ Týn nad Vltavou cenu města za jeho dlouholetý a významný přínos pro rozvoj kanoistického sportu v Týně nad Vltavou, za jeho dlouholetou výchovnou práci s dětmi a mládeží a za jeho příkladnou reprezentaci města Týn nad Vltavou v České republice i v zahraničí.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás trápí již nyní. Sucho, přívalové deště, silný vítr, vlny veder, na takové projevy klimatické změny ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Na Písecku byl otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

V letech u Písku byl slavnostně otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Naplnily se tak dlouholeté snahy přeživších, pamětníků, aktiv ...

Strojvedoucí z Tábora se už školí na nové vlaky, do provozu mají vyrazit v létě

Běží liška k Táboru, ale nenese pytel zázvoru, nýbrž učí strojvedoucí ovládat nové motorové vlaky, které v příštích měsících převezmou dopravu na něko ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...





Pátek 26.4.2024
Jihočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes